Ostadosmo kod kuće, ušuškani i verni svojim nedeljnim ritualima.Pošto vas neću obradovati nekim novim
foto session-om, imam nešto jako dobro za zamenu.Snega, čaj i palačinke.Da, i to nesvakidašnje!Od heljde, zamoliću!
Priprema: Nalijte 1 šolju heljde sa dosta vode i ostavite da stoji 24 sata. Ocedite vodu od natapanja, koja će biti dosta sluzava, što je normalno. Isperite heljdu i ocedite. Prebacite heljdu u blender ili multipraktik, pa dodajte oko pola šolje vode i sameljite da dobijete ujednačenu smesu za palačinke. Po potrebi, dodajte još malo vode, ako je smesa gusta. Prespite smesu u činiju i opet ostavite na sobnoj temperaturi, poklopljeno, da stoji fermentiše oko 12 sati, ili duže.
Pre pečenja palačinki dodajte u smesu 2-3 umućena jajeta, 1/2 šolje mleka (ili bademovog mleka, ili vode) i prstohvat sode bikarbone i prstohvat soli.
Ako ćete jesti slatke palačinke, možete dodati i malo burbon vanile. Zagrejte puter, kokosovu ili svinjsku mast u tiganju za palačinke, pa pecite tanke ili deblje palačinke.Uživajte i ne zaboravite da javite kakve su bile!
Ja volim i palačinke od ovsenih pahuljica, lakše su za pripremu i divne su, takođe. :)
ReplyDeleteNisam probala, ali bih rado!
ReplyDeleteBila bih zahvalna ako možes da mi u komentaru napiseš recept, sigurno ce poslužiti! :)